Posted on

TÁPLÁLÓ HOMOKTÖVIS MAGOLAJ

Tápláló homoktövis olaj

A homoktövis az a gyümölcs, ami a legtöbb Omega-7 tartalommal rendelkezik, de bővelkedik Omega-3, Omega-6 és Omega-9-ben is. Valójában a makadámdió olaj és a zsíros halak azok a táplálékok, amik szintén kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak Omega zsírsavakat. Hogy miért is fontosak? Azért, mert hozzájárulnak a szív egészségéhez, és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, tüneteit. Azonban még további kutatások szükségesek, de már most tisztán látható, hogy a homoktövis olaj ígéretesnek tűnik a természetes gyógyítás területén. Előnyére válik, hogy megtalálható benne: a kálium, a nátrium, a kalcium, a magnézium, a vas és a foszfor.

A homoktövis olajat ugyebár a narancssárga bogyók magjából sajtolják ki. Nem összekeverendő a húsolajjal, ami szintén remek egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik. A magolaj sárgás, narancssárgás színű. Olaját már szinte csodaolajnak is nevezhetnénk, hiszen a gazdag tápértékei miatt rengeteg problémára megoldás lehet. Jótékony hatását támogatja: az A-, B1-, B2-, C-, D-, E-, K-, és P-vitaminjai, karotinoidok, flavonoidok, aminosavak, fenolok, folsav, szerves savak és további ásványi anyagok. Már érintettük, de érdekesség, hogy mind a négy Omega zsírsav megtalálható benne. Szóval a homoktövis már magában is egy intenzív egészség-koktél.


Érdekes tények és történetek a homoktövisről

A homoktövist már jóval korábban felfedezték, és alkalmazták is a népgyógyászatban, mint gondolnánk. Már az ókorban is felfigyeltek gyógyító erejére, mikor a csatából visszatérve, a legyengült lovak rövid időn belül erőre kaptak, miután ettek belőle. Isten küldte gyógyszernek, folyékony aranynak nevezték Kínában, Mongóliában.

Már az ősi tibeti gyógyítók is feljegyezték a homoktövis olaját, ők úgy hívták: a Himalája szent gyümölcse. Kínai, indiai és orosz tudósok kutatásai alapján úgy vélték, hogy használatával csökkenthető a radioaktív sugárzás okozta égési sérülések súlyossága, mértéke, valamint a homoktövis megelőzésre és utókezelésre is alkalmas. Így a csernobili atomkatasztrófa idején használatba is vették a homoktövis gyógyító erejét.