MIÉRT A HOMOKTÖVIS?

Őstermelőként a homoktövis termesztése mellett döntöttünk. Nem is kellett hozzá hosszú gondolkodási idő, hogy válasszunk. Lásd.

A homoktövis a növényvilág legtáplálóbb faja. Már az ókorban felfedezték gyógyító hatását.

A tibeti gyógyítók több ezer évvel ezelőtt a homok aranyának nevezték el.

Hippokratész műveiben a gyomorbetegségek gyógyításánál említi.

Theophratosz a Botanika Atyja is gyógyerejéről ír.

A legenda szerint Dzsingisz- Kán katonái homoktövist ettek, hogy erőre kapjanak. Pegazus is homoktövis leveleket evett. Az ókori Görögországban az Olimpiai játékok előtt a lovakat homoktövissel etették, hogy erőre kapjanak és fényes legyen a szőrük. Latin neve, Hippophae rhamnoides, Hippo-ló, phaos-ragyogás.

Nagy Sándort a Perzsa Birodalom elleni harcban a homoktövis levele mentette meg.

A csernobili atomkatasztrófa idején, 1986-ban, kétnapi titkolózás után a szovjetek kénytelenek voltak beengedni az országukba a külföldi szakértőket, akik döbbenten látták, hogy az ottaniak szorgalmasan osztogatnak valamiféle enni-, innivalót. Kiderült, hogy ez a titkos „hadi növény”, a homoktövis, amely a szervezet radioaktív sugárzással szembeni tűrőképességét hetvenszeresére növeli.

Brezsnyev előszeretettel fogyasztotta a magolajat, hogy az ital okozta károkat enyhítse. Az űrhajósok étrendjében is szerepel.

1987- ben Kínában homoktövis világkongresszust tartottak, ötszáz előadás szólt erről a növényről.

Magyarországon is őshonos, de sokáig mellőzték. Elmarad a kereslet a nyugatihoz képest. Németországban vizsgálatokkal támasztották alá jótékony hatását.