Posted on

Mi a boldogság titka?

Mi a boldogság titka?

A hormonok befolyásolják a hangulatunkat. Van amelyik a stresszért, van amelyik a boldogságért, az örömért felelősek. Ismerjük meg az utóbbiakat, hogy és fedezzük fel a boldogságunk titkát!

Dopamin

Ez a hormon dolgozik akkor, amikor egy kitűzött célt elérsz vagy éppen ünnepled a győzelmet, sikert, még ha az kicsi is. A felszabaduló dopamin elégedettséget vált ki, eláraszt a boldogság érzése. Hogyan növelhetjük a dopaminszintünket? Együnk a kedvenc ételünkből, érjük el céljainkat, essünk szerelembe! Együnk avokádót, mandulát, banánt, tökmagot. A dopamin hatását tovább fokozhatjuk antioxidánsban gazdag gyümölcsökkel, mint például a homoktövissel. Alacsony dopamin szintet okoz: túl zsíros ételek, cukor.

Oxitocin

Ez a hormon felelős a társas kapcsolatok kialakításáért, a párválasztásért és az anyaság érzéséért. Sokan csak az utóbbit ismerik, pedig oxitocin termelődik egy érintésnél is, öleléskor. Nyugtató hatása boldogságérzetet ad, csökkenti a stresszt, pozitív gondolkodásra ösztönöz.

Szerotonin

Miben jó a szerotonin? Ez a hormon szükséges ahhoz, hogy a belső békénk rendben legyen. Kiegyensúlyozottságot érhetünk el vele, ugyanis az ingerekre, félelmekre hat. A depresszióellenes gyógyszerek pontosan a szerotonin szintet emelik meg. Azonban ehhez csupán elegendő egy kis csoki, friss levegőn napsütésben egy séta, barátok, jókedv. Együnk magvakat, sajtokat, és ne feledkezzünk meg a B6-vitamin pótlásáról sem, ami szükséges a szerotonin előállításához, a boldogsághoz – ami egyébként a homoktövisben is megtalálható.

Endorfin

Elsősorban izgalom, öröm, nevetés és fájdalom hatására is keletezik. Az egyik leghasznosabb boldogsághormon: növeli az immunrendszer védekezőképességét, támogatja az idegrendszer hatékony működését, csökkenti a stresszt és lassítja az öregedést. Mivel növelhetjük ennek a hormonnak a szintjét? Sportolással, nevetéssel, meditációval, napsütéssel, szerelemmel.

Tipp: Szakadj ki a napi rutinból, és merj merőben mással foglalkozni, próbálj ki új sportokat, változtass! Engedd, hogy felszabaduljon a boldogság!