Posted on

Mézeskalács homoktövissel

Különlegességét a kétféle liszt adja, és az extrapuhasága. Nem kell várnunk vele, a tésztáját azonnal gyúrás, nyújtás és szaggatás után már lehet is kisütni. Gyors, finom, és homoktövises! Kezdjünk is neki!

 

Hozzávalók:

 

Tésztához

–  30 dkg liszt + nyújtáshoz

–  5 dkg homoktövis húsliszt

–  8 dkg porcukor

–  5 dkg margarin + tepsi kikenéséhez

–  1 teáskanál szódabikarbóna

–  2 mokkáskanál őrölt fahéj

–  2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

–  20 dkg méz

–  1 db tojás + 1 tojássárgája

 

Díszítéshez

–  1 db tojásfehérje

–  12 dkg porcukor

Elkészítés:

 

A kétféle lisztet keverjük össze az őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, szódabikarbónával és a porcukorral. Ezt követően morzsoljuk bele a vajat. (TIPP: ha nem vettük ki a vajat, hogy szobahőmérsékleten kiengedjen, akkor nyugodtan reszeljük le, és könnyebben tudjuk összegyúrni a száraz hozzávalókkal.)

Aki szereti, megbolondíthatja egy kis reszelt citromhéjjal, vagy naranccsal, esetleg gyömbérrel, illetve a fűszereket helyettesíthetjük kész mézeskalács fűszerkeverékkel is. Adjuk hozzá az 1 egész tojást, és 1 tojássárgáját (a fehérje a mázhoz fog kelleni). Gyúrjuk össze az eddigi hozzávalókat, ha szükséges, akkor egy kis vízzel tudjuk lazítani a tésztát.

Ha készen vagyunk, akkor egy csomagoljuk be a tésztát folpackba, és tegyük hűtőbe kb. 10-15 percre. Ezután szedjük két részre a tésztát, és lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki karácsonyi formákkal.

Vajazzuk ki a tepsinket, vagy használhatunk sütőpapírt is. Mehetnek rá a kis nyers mézeskalácsokat és kb. 10 perc alatt süssük aranybarnára 170-180 °C-on. Ha megsültek, hagyjuk kihűlni, majd nekiláthatunk a díszítésnek.

A maradék tojásfehérjét verjük kemény habbá a porcukorral. Töltsük habzsákba, vagy csak egyszerűen egy nylon zacskóba, vágjuk ki óvatosan a sarkát, és elkezdhetjük kidíszíteni a homoktövises mézeskalácsokat.