Posted on

A homoktövis immunerősítő hatása

A homoktövis, illetve a különböző homoktövis készítmények hatékony immunerősítő tulajdonsággal rendelkeznek. A rengeteg tápanyagnak, vitaminnak és hatóanyagnak köszönhetően növeli a test védekezőképességét a különböző betegségekkel szemben. Fáradtságból, gyengeségből, fertőző betegségekből, műtétek megpróbáltatásaiból való kilábalás céljára is ajánlott a fogyasztása.A homoktövis, illetve a különböző homoktövis készítmények hatékony immunerősítő tulajdonsággal rendelkeznek. A rengeteg tápanyagnak, vitaminnak és hatóanyagnak köszönhetően növeli a test védekezőképességét a különböző betegségekkel szemben. Fáradtságból, gyengeségből, fertőző betegségekből, műtétek megpróbáltatásaiból való kilábalás céljára is ajánlott a fogyasztása.

Természetes immunerősítő

A Magyarországon is őshonos homoktövis immunerősítő hatását már régóta ismerik és alkalmazzák a gyógyításban. Az ókorban Hippokratész is említi, rendszeresen fogyasztották a katonák betegségmegelőzési és erőnlét fenntartási céllal, gyakran használták a tibeti doktorok is.
A homoktövis hatóanyagai és vitamintartalma páratlan mértékben segítenek az egészség megőrzésében, több mint száz aktív hatóanyagot tartalmaz. Az immunrendszer erősítéséhez nagyban hozzájárul gazdag vitamintartalma, különösen a C-vitamin tartalma kiemelkedő, de A-, B-, E-, P- és B-vitamin tartalma is jelentős. A flavonoidok, a különböző nyomelemek, ásványi anyagok és antioxidánsok szintén semlegesítik, lekötik a szabad gyököket, erősítik a sejteket és ezáltal immunerősítő hatást fejtenek ki.

Immunerősítő készítmények

Valamennyi homoktövis készítmény rendelkezik immunerősítő hatással, hiszen tartalmazza azokat az anyagokat, melyek a szabadgyökök kialakulását megakadályozzák, illetve azok számát csökkentik.

Homoktövis olaj, homoktövis magolaj

A homoktövis olajat kinyerhetik hidegen sajtolva a bogyók húsából, illetve a magokból is. Ezek az olajok gazdagok Omega 3, Omega 6 és Omega 7 zsírsavakban, valamint b-sitosterinban, amely hatékony koleszterincsökkentő.

Homoktövis velő

A homoktövis velő tulajdonképpen a homoktövis bogyók húsa, amelyet a magok és héj eltávolításával nyerünk. Ebben benne van tulajdonképpen minden értékes homoktövis hatóanyag a vitaminoktól kezdve az ásványi anyagokig. C-vitamin tartalma rendkívül magas!

Homoktövislé

A homoktövis bogyóit kipréselik, az így kapott lét hígítják. A homoktövislé igen fanyar ízű, ezért érdemes más egészséges gyümölcslevekkel keverni (pl. alma, körte, barack). Az így keletkező homoktövises gyümölcslé igazi „egészségbomba”, hiszen a homoktövis és az adott gyümölcs hatóanyagait egyaránt tartalmazza.