Posted on

Homoktövissel a narancsligetek ellen

Homoktövissel a narancsligetek ellen

 

Ha már csak eszünkbe jut a szó, rögtön az örök küzdelem jut eszünkbe. A narancsbőrt nem kell bemutatnunk. A felnőtt nők 90%-a él együtt cellulittal, mely leginkább a comb és fenék részt érinti, valamint a hastájékot. Megfigyelhető, hogy egyeseknél már serdülőkorban kezd fokozatosan kialakulni, vagy a fogamzásgátló tabletta szedésekor, vagy a terhesség során. A narancsbőrnek három típusú formája létezik: az enyhébb, amikor csak a bőr összehúzásával látszódik, a közepes súlyosságúnál csak állva, ezt követően pedig már fekvő helyzetben is látható a dudoros szerkezet.

 

Miért pont a nőknél alakul ki?

Egyrészt a hormonok miatt, másrészt a nők bőrfelépítése speciálisabb, mint a férfiaké. Rugalmasabb, valamint több zsírsejt található benne. Míg férfiaknál a kollagénrostok hálószerűen helyezkednek el, úgy a nőknél egymással párhuzamosan, így a zsírsejtek képesek átnyomulni ezeken a rostokon. Így válnak számunkra is szemmel láthatóvá.

 

Mi áll a narancsbőr kialakulásának hátterében?

 

1. Genetika

Nemcsak a szüleinktől örökölt genetikai adottságok számítanak, hanem az is, hogy milyen étkezési és életmódbeli szokásokat viszünk tovább.


2. Női hormon

Az ösztrogén hormon megnövekedésével a szervezet könnyebben tudja elraktározni a zsírt és a vizet. Akiknél tehát magasabb az ösztrogén-hormonszint, azoknál nem kímél a narancsbőr. Így lehet, hogy egy vékony testalkatú nő is cellulittól szenved. Előfordulhat a férfiaknál is, ha a tesztoszteron-ösztrogén egyensúly felborul.


3. Nyirokkeringési zavar

A cellulit kialakulása mögött a nyirokrendszer nem megfelelő működése áll. Ha a bőr feszességéből veszít, tehát a rugalmas rostok megnyúlnak, akkor nyirokpangás alakul ki. Ennek következtében rakódnak le a salakanyagok a zsírsejtekben.


4. Testsúlynövekedés

A túlsúllyal küzdő embereknél már eleve a megnagyobbodott zsírsejtek lassítják a nyirok-és vérkeringést, így a salakanyagok könnyebben tudnak a szövetek közt felhalmozódni.


5. Helytelen táplálkozás

A helytelen táplálkozási szokások nagyban hozzájárulnak a narancsbőr kialakulásához. A túl sok hús, a cukrok, az alkohol, a kávé, a kóla, a rengeteg adalékanyag stb. mind növeli a salakosodást. Emellett a kevés folyadék és a hormontartalmú gyógyszerek sem kedvező hatásúak.


6. Mozgáshiány

A mozgásszegény életmód, így például az ülőmunka sem segíti elő szervezet anyagcseréjét, a test nyirokkeringését.


7. Stressz

Az állandó idegeskedés, a stressz megzavarhatja az anyagcsere-folyamatokat, így növeli a szervezet salakosodását.

 

Homoktövissel kívül-belül

A külsőleg leghatásosabb természetes anyagok közé tartozik a homoktövis is, mely zsírbontó, anyagcsere gyorsító hatással bír. S nem utolsó sorban erősíti a kötőszövetet. A bőrben azáltal, hogy a vérkeringés helyreáll, és a zsírlerakódás csökken, az egyenetlenségek, így a dudoros szerkezetű bőr kisimul. A homoktövisben lévő A-, E-, F-, C-, D-vitaminok felelősek a bőr rugalmasságáért, a kötőszövet megfelelő zsír-, víztartalmáért és az anyagcsere kielégítő működéséért.

Narancsbőr ellen belsőleg is felléphetünk. A megfelelő mennyiségű napi víz fogyasztás mellett, szükség van a A-, C-, és E-vitaminra, hogy a méreganyagokat csökkenteni tudjuk. Ehhez a legjobb választás a homoktövis tea, mellyel salaktalanítani tudjuk szervezetünket.

Forrás:

http://www.borgyogyaszat.com/publikaciok.html

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/10779/cellulit-narancsbor