Posted on

Homoktövis Panna Cotta

Homoktövis Panna Cotta

A panna cotta egy olasz desszert. Kellemes, lágy textúrájával, édes ízével szinte bármivel lehet társítani, legyen szó házi gyümölcslekvárról, friss idénygyümölcsökről, karamellszószról. Egyszóval mindenhez passzol. Gyakorlatilag az elkészítése gyorsabb, mint a várakozás: “Mikor dermed már meg?”. Tehát érdemes úgy időzíteni ezt a desszertet, hogy a vendégvárás előtti nap már kitöltjük a panna cottákat poharakba, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni, s már csak a “feltétet” kell megalkotnunk hozzá. Gyors gyümölcsszeletelés, zselé készítése rá, ahogy ízlésünk megkívánja. A panna cotta fő alkotó eleme a tejszín, a tej, a cukor és a zselatin. Ezt főzik össze, majd hagyják kihűlni, és megdermedni. Lehet bolondítani vanília kikapart belsejével, vagy egyéb fűszerekkel: fahéj, szegfűszeg, kardamom. A cukrot természetesen helyettesíthetjük nyírfacukorral, a tejet magtejjel vagy laktózmentes tejjel, a tejszínt pedig szintén vagy laktózmentes változatra, vagy növényi tejszínre. Nézzük a hozzávalókat!

Hozzávalók:

Panna Cottához:

  • 200 ml laktózmentes tejszín
  • 400 ml tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 ek cukor
  • 5 kk zselatinpor + 50 ml víz

Tövis öntethez:

A panna cotta elkészítéséhez először öntsük a zselatint egy tálba, majd adjuk hozzá a vizet. Jól keverjük el, majd a cukrot a tejszín és a vaníliás cukrot keverjük össze, majd  kezdjük el főzni. Felforraljuk a vaníliás elegyet, majd kezdjük el kihűteni. Jöhet bele a tej és a korábban összekevert zselatin. Jól összekeverjük és tovább hagyjuk hűlni. Közben előkészítjük a kelyheket, vagy poharakat, amikben szeretnénk tálalni, és a még folyékony vaníliés panna cotta krémet kiszervírozzuk ügyelve, hogy egy kisebb homoktövises öntet/zselé réteg fog még kerülni a panna cotta tetejére. Ehhez hagyjuk egy kis helyet még a poharakban. Ezt követően mehet egy éjszakára, de minimum 4-5 órára hűtőbe dermedni.

Ha már remegős a panna cottánk, akkor jöhet a homoktövises rész elkészítése. Ehhez a tejet és a velőt keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot és hideg folyadékban oldódó zselatint, és keverjük össze. A homoktövises részt öntsük a kiszervírozott panna cották tetejére és hagyjuk tovább hűlni a hűtőben. Ha azt szeretnénk, hogy a homoktövises rész is remegős, zselé állagú legyen, akkor tegyünk még hozzá a zselatinból. A jelen recept szerint, inkább egy kevésbé folyósabb öntet állagú lesz a homoktövises rész. Megmondom őszintén tényleg nem szép a végeredmény, de higgyétek el, hogy nagyon finom, és tökéletes az édes panna cotta a homoktövissel. Egyszerre édes és savanykás! A homoktövises panna cotta elkészítéséről nézd meg az alábbi videót!

RECEPTVIDEÓ: Kattints ide!