Homoktövis webáruház, immunerősítő gyógybogyó

Homoktövis – Mi a homoktövis?

Röviden a homoktövisről

 

Homoktövis – Mi a homoktövis?

A homoktövis a növényvilág egyik legtáplálóbb faja. Tele van különféle jótékony hatóanyagokkal, melyek segítenek a betegségek legyőzésében és az egészség megőrzésében. Rendkívül gazdag vitaminokban, pl. C-vitaminban (10-szerese a citroménak!), A-vitaminban, E-vitaminban, flavonoid tartalma antioxidáns hatású, olajában megtalálható az Omega 3, Omega 6, Omega 7 és Omega 9 zsírsav, valamint számos nyomelem is.

A homoktövis jótékony hatásai közé tartozik az immunrendszer erősítése, az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek és műtétek után erősít, regenerál, optimalizálja az anyagcserét, ezáltal a testsúlyt is. A homoktövis ezentúl erősíti a szöveteket, kötőszöveteket, hajhullás és ránc csökkentő hatású, segíti a bőr hidratálását, allergia ellenes, stressz- és fáradtság oldó tulajdonsággal rendelkezik.

 

A homoktövis fajtái és elterjedése

A homoktövis általában 3-5 méterre megnövő, sűrű tövisesHomoktövis cserje, azonban néha 10 méter magasságot is elérő kisebb fa. Termései kisebb bogyók, melyek általában narancsszínűek, fürtösen helyezkednek el, augusztus-szeptember folyamán érnek, savanykás ízűek. A homoktövis nemzetségben hét fajt különböztetnek meg, melyek Ázsiában és Európában terjedtek el. A Kárpát-medencében egyetlen faja őshonos, a Hippophae rhamnoides, melyet gyakran ültetnek díszcserjének szerte az országban. Viszonylag kis igényű növény, a fagyokat jól tűri, a rosszabb talajokon is megél.

A homoktövis a gyógyítás történetében

Már az ókorban felfedezték gyógyító hatását. A tibeti gyógyítók több ezer évvel ezelőtt a homok aranyának nevezték el. Hippokratész műveiben a gyomorbetegségek gyógyításánál említi. Theophratosz a Botanika Atyja is gyógyerejéről ír.

A legenda szerint Dzsingisz kán katonái homoktövist ettek, hogy erőre kapjanak. Pegazus is homoktövis leveleket evett. Az ókori Görögországban az olimpiai játékok előtt a lovakat homoktövissel etették, hogy erőre kapjanak és fényes legyen a szőrük. Latin neve, Hippophae rhamnoides, hippo – ló, és phaos – ragyogás szavak után. Nagy Sándort a Perzsa Birodalom elleni harcban a homoktövis levele mentette meg.

A csernobili atomkatasztrófa idején, 1986-ban, kétnapi titkolózás után a szovjetek kénytelenek voltak beengedni az országukba a külföldi szakértőket, akik döbbenten látták, hogy az ottaniak szorgalmasan osztogatnak valamiféle enni-, innivalót. Kiderült, hogy ez a titkos „hadi növény”, a homoktövis, amely a szervezet radioaktív sugárzással szembeni tűrőképességét hetvenszeresére növeli. Brezsnyev előszeretettel fogyasztotta a homoktövis magolajat, hogy az ital okozta károkat enyhítse. Még az űrhajósok étrendjében is szerepel! 1987-ben Kínában homoktövis világkongresszust tartottak, ötszáz előadás szólt erről a növényről. Németországban vizsgálatokkal támasztották alá jótékony hatását.