Posted on

Homoktövis és a C-vitamin

Miért jó a homoktövis magas C-vitamin tartalma?

 

Mennyi az annyi?

A homoktövisről, mint immunerősítő szupernövényről közismert, hogy átlagon felüli a C-vitamin tartalma. Ez a vízben oldódó vitamin 100 g friss homoktövisben elérheti a 360 – 2500 mg-ot is. Ez annyit jelent, hogy felülmúlja a narancsban, a kiviben, a sárgarépában vagy akár az eperben fellelhető C-vitamin mennyiségét.

 

De miért is jó ez a kiemelkedő vitaminmennyiség?

Szent-Györgyi Albert által felfedezett vitaminnak, az aszkorbinsavnak számos jótékony hatása van szervezetünkre. Elsősorban az immunerősítés jut eszünkbe róla, nem csoda, hiszen megfázás és nátha esetén rendkívül hatékonyan száll szembe a kórokozókkal azáltal, hogy növeli a fehérvérsejtek számát, és azok működését. Érdemes időbe elkezdeni a C-vitamin szedését még a meghűléses betegségek korszaka előtt, így jelentősen le tudjuk csökkenteni a nátha, megfázás tüneteit. Sokkal ellenállóbb lesz a szervezetünk, és ez nagy előnyt jelent mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. A C-vitamin hozzájárul a szem egészségéhez, megakadályozza a szürke hályog kialakulását. Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel, rákkal, vérrögképződéssel szemben. Emellett a C-vitamin segít megelőzni az asztma kialakulását, gyorsítja a műtétek utáni felépülés idejét, a sebgyógyulást. Az alacsony C-vitamint fogyasztó embereknél nő a kockázata a szívinfarktus és a koszorúér-betegségeknek.

 

Mennyi C-vitaminra van a szervezetnek szüksége?

A minimális napi C-vitamin szükséglet 60 mg, míg dohányosoknál ez az érték legalább 110 mg. Ezek a mennyiségek ahhoz szükségesek a szervezetnek, hogy a skorbut kialakulását megelőzzék. Optimálisabb a különféle betegségek elkerülése érdekében nagyobb dózisban bevinni a szervezetünkbe. Immunrendszerünk állapotától, illetve a betegségek súlyosságától függően 500-1000 mg C-vitamint is fogyaszthatunk.

 

Dohányzol? Ezt mindenképpen tudnod kell!

Lehet nem is sejted, de minden egyes szál cigarettával a bevitt C-vitamin felszívódását akadályozod. Igen megdöbbentő a számszerű értéke! Tehát 1 db elszívott cigivel akár 25 – 150 mg-mal csökkented a
C-vitamint mennyiségedet! Így ha dohányzol, akkor ajánlatos minimum napi 500 – 1000 mg C-vitamint a szervezetedbe juttatnod egészségügyi állapotodtól függetlenül!

 

C-vitamin hiány és túladagolás? Hogy is van ez?

A C-vitamint szervezetünk nem tudja előállítani így táplálékkal kell bevinnünk. Azt már tudjuk, hogy vízben oldódik, így a felesleges mennyiség a vizelettel ürül ki. Azt is megtudtuk, hogy mennyire van szüksége a szervezetünknek különféle esetekben. Na de mennyi az a mennyiség, ami már kockázatos lehet? Erre adunk most választ:

A minimális 60 mg alatti mennyiség a szívbetegségek, a szürkehályog és a skorbut kialakulásának kockázatát növelik. Nagyobb mennyiségben, a napi akár 2000 mg bevitt C-vitaminnal pedig a hasmenés, haspuffadás is előfordulhat, illetve gyengíti a réz és szelén felszívódását. Azonban ha tartósan, hosszabb ideig ilyen nagy dózisba visszük be a C-vitamint, akkor számolnunk kell a vesekő kialakulásával. Tehát az arany középút a megfelelő!

 

C-vitamin a rák elleni harcban

Igen, ez az csodálatos vitamin egy olyan szuper antioxidáns, ami felveszi a harcot a rák ellen. Vagyis képes megkötni a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, így a daganatok képződését is meggátolja. A C-vitamin csökkenti a nitrozaminok képződését, mely kiváltója lehet a gyomorrák kialakulásának. Aszkorbinsav hiányos állapot kapcsolatban áll a nyelőcsőrákkal és a gégerákkal is. Fontos megjegyeznünk, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás is olyan hajlamosító tényező, amely a szervezet C-vitamin tartalékait rombolja le. A legfontosabb, hogy a szervezetünkbe ne mesterséges C-vitaminként, hanem csak is természetes formában juttassunk be C-vitamint, hiszen így tudja leginkább kifejteni a hatását.

immunerősítő homoktövis
Forrás:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1877/a-c-vitamin-elonyok-es-artalmak