Posted on

Homoktövis a természetes vitaminok tárháza

VISSZA A TERMÉSZETES VITAMINOKHOZ

 

Homoktövis a természetes vitaminok tárháza

  • Leletek bizonyítják, hogy a jégkorszak után az első fejlett növény a homoktövis volt.

  • Linné részletesen foglalkozott a homoktövis hatásterületével , amiről  a Plantarum című jegyzeteiben részletes leírást adott. Tehát a homoktövis gyógyító erejéről már 1753-ban voltak feljegyzések.

  • Hippóphaërhamnoides a homoktövis latin neve. A nevet Linné adta ennek a csodanövénynek.

    De vajon mit takar? Miért ezt a nevet kapta?

  • Érdemes volt utánajárni, mert nagyon tanulságos lehet a mai gyógyszereken élő embereknek.

  • rhamnoides- tüske. Ez eddig világos. Hippo- ló, phao –fénylő . De hogy a jön a homoktövishez a ló, illetve a fény?

 

Természetes vitaminokra találtak a beteg lovak

Az antik időben a görögök mindene a ló volt. Talán még az embernél is fontosabbnak, értékesebbnek tartották őket. Jól is bántak velük. Kényeztették, ajnározták őket. Ám az öreg. legyengült, sérült lovakat szabadon engedték.

Történt egyszer, hogy 60 legyengült, beteg ló egy kis idő után visszatért. Egészségesen, sérülésből felgyógyulva, fényes szőrrel. Nem, nem csoda történt velük. Rátaláltak egy homoktövissel teli területre és azon legelésztek.

Hellasban ezek után már tudatosan homoktövissel kezelték a beteg lovakat. De nem csak gyógyításra használták, hanem korabeli kozmetikára is. Fényesítették vele a loval szőrét.

Francia birkatenyésztők titkos feljegyzéseiben is szerepel, hogy a birkák gyapja a homoktövistől fényes.

 

Természetes vitaminoktól repült és hódított.

A legenda szerint a szárnyas ló, Pegazus étlapján a homoktövis mindennapi eledelként szerepet. A homoktövisben lévő vitaminoktól tudott repülni.

Dschingis Kahn hódító hadjáratainak a sikerét,  a 13. században a lovainak rendkívüli erejének köszönhette. Persze, hogy homoktövist kaptak a lovak napi fejadagként.

 

Természetes vitaminok már az embernek is

Tibetben, Kínában, Mongóliában a gyógyítók alapgyógyszertárába tartozott a homoktövis minden része. Szára, levele, gyökere, bogyója, magja.  Ők nem csak az állatok, hanem az ember gyógyítására is a homoktövisben rejlő természetes vitaminokat alkalmazták.

Botanikában, természetes orvoslásban jártas népi gyógyítók azt mondják a homoktövisről:

„Olyan természetes gyógyszer, melynek nincs mellékhatása.”

Nem lenne ideje nekünk is visszatérni a természetes vitaminokhoz, népi gyógymódokhoz, ahelyett, hogy marékszámra esszük a drága gyógyszert?