Posted on

Amerikai fánk homoktövis mázzal

Amerikai fánk homoktövis mázzal

Ha strandon vagy éppen fesztiválon vagy, valahol biztos lehet kapni amerikai fánkot, aminek már messziről lehet érezni isteni finom édes illatát. Persze a kis falatnyi fánkocskáknak igencsak megkérik az árát, de van, hogy nem lehet ellenállni nekik 🙂

Ha otthon is elkészítenéd, megkívántad, vagy csak kényeztetni szeretnéd a családot, vagy meglepni a párod, barátaid, akkor bátran kezdj neki ennek a receptnek, mert szuper különleges. Ez ugyanis abból fakad, hogy nem szimpla cukros mázzal vagy csoki öntettel van meglocsolva a fánk, hanem homoktövises bevonatot fogunk képzeni rá, amibe aztán szórhatunk mandulát, vagy kókuszchipset, amit el tudunk képzelni hozzá. A pikantériáját pedig az egyszerre édes fánk és a savanykás máz fogja adni, ami fantasztikus egységet alkot. Akkor lássunk is neki:

Hozzávalók:

–  5 ek. cukor

–  1 csipet só

–  1 csipet homoktövis húsliszt

–  15 dkg margarin

–  1 kg liszt

–  6 dkg élesztő

–  6 tojás

–  4,2 dl tej

–  sütéshez olaj

 

Mázhoz:

–  10 dkg porcukor

–  homoktövis velő

Elkészítés:

Először is futtassuk fel az élesztőt. (A tej felét langyosítsuk fel majd adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk el benne az élesztőt.) Eközben a vajat és a maradék tejet is langyosítsuk meg, a tojásokat pedig válasszuk szét. Ha az élesztő felfutott, akkor adjuk hozzá a lisztet, a tojások sárgáját, és az olvadt margarint, a maradék tejet, valamint a csipet sót és húslisztet. Ezt követően dagasszuk 15-20 percig, amíg tömör, de ruganyos tésztát nem kapunk. Dagasztás után 1 órán át kelesszük. Ez követően 5-8 cm vastagságra nyújtsuk a tésztát, majd fánkszaggató segítségével kiszúrjuk a formákat belőle. Bő olajban megsütjük mindkét oldalát pár perc alatt. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró az olaj. Ha aranybarnára sültek, kivesszük őket az olajból és lecsepegtetjük. Ha kissé már kihűlt, akkor neki is láthatunk a fánk dekorálásnak: a mázhoz vegyünk 10 dkg porcukrot és annyi homoktövis velőt öntsünk hozzá, amivel elkeverve ragacsos, ám kenhető masszát kapunk. Ezzel bolondítsuk meg a fánkjainkat, majd jöhet rá díszítésnek akár mandulaszórás, vagy kókuszreszelék, csokireszelék.