Homoktövis webáruház, immunerősítő gyógybogyó

Túrós piskóta másképp

Túrós piskóta másképp

Túrós piskóta másképp

Ez nem egy unalmas piskóta lesz túróval. Egy kicsit felturbóztuk, savanykássá tettük. Nem kérdés, homoktövissel. Sokan a túrós töltelékbe citromhéjat reszelnek és milyen jól működnek együtt. Miért ne működhetne akár homoktövissel is? A piskóta receptje egy sima 6 tojásos, vizes piskóta, de ízlés szerint variálható vajas piskótára, vagy készen a boltban vásárolt fajtára.

Hozzávalók:

Töltelékhez:

–  20 dkg túró

–  20 dkg mascarpone

–  3 ek. homoktövis velő

–  15 dkg vaj

–  Méz, ízlés szerint

–  Baracklekvár – opcionális

 

Piskótához:

–  6 tojás

–  6 ek. cukor

–  6 ek. víz

–  8 ek. liszt

Tetejére:

–  Porcukor és/vagy homoktövis bogyók

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgájához öntsük hozzá a cukrot és robotgéppel keverjük habosra, úgy, hogy közben a 6 ek. vizet folyamatosan hozzáadagoljuk. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük bele a tojássárgájás részhez. Adjuk hozzá a 8 ek. lisztet, és óvatosan egyengessük el. Sütőpapírral bélelt tepsibe 180 °C-on tűpróbáig aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, megkenhetjük baracklekvárral, majd rá a tölteléket.

A töltelékhez a vajat a mascarponét, és a mézet kikeverjük robotgéppel. Ízlés szerint édesítsük, és adjuk hozzá a homoktövis velőt majd a túrót. (TIPP: a vajat vegyük ki a hűtőből hamarabb, így lesz ideje szobahőmérsékleten kiengedni, és könnyebb tudunk vele később dolgozni: nem esik össze, mintha megmikróznánk, de betonkeménységű sem lesz). A kész, kihűlt piskóta tetejére halmozzuk a túrós tölteléket, és szépen oszlassuk el. Díszítésnek a tetejére tehetünk homoktövis bogyókat, vagy csurgathatunk rá homoktövis szirupot is (homokövis és méz keverékéből).