Posted on

HOMOKTÖVISSEL AZ ALLERGIA ELLEN

HOMOKTÖVISSEL AZ ALLERGIA ELLEN

 

Korunk népbetegsége az allergia. Ha megfigyeljük, akkor észrevehetjük, hogy saját környezetünkben is egyre több embert érint, netán a saját immunrendszerünk is fogékonyabb lett rá. Hiszen előfordulhat, hogy felnőttkorunkig nem kellett az allergia tüneteivel szembesülnünk, majd évek múltán szépen fokozatosan erősödve feleszmélünk rá. Aki úgymond „friss” allergiás, először lehet, észre sem veszi, csak egy szimpla megfázásnak, náthának tudja be a dolgot. Fontos, hogy a tüneteket már egyből észrevegyük, gyanakodjunk és bizonyosodjunk meg az allergiás állapot fennállásáról. Kora tavasszal már jelentkeznek a pollenallergia okozta tünetek az arra érzékenyeknél. A leggyakoribb a szemviszketés, a folyamatos orrfolyás, az orr körülötti bőr kiszáradása, felmaródása, az égő szem és az elmaradhatatlan tüsszögés. Igen, nehéz megállni, hogy ne vakarjuk szét, ne dörzsöljük szét a szemünket, ha pedig sikerült, akkor garantált a szemvörösség. A másik kedvenc sokak számára, a folyamatos orrfújás következtében az orrvérzés. A közérzetről nem is beszélve. Szóval az allergiások élete nem egyszerű. De mit tudunk tenni ellene? Mit tudsz Te tenni? A döntés a Te kezedben van. Dönthetsz a mesterséges gyógyszerek mellett, vagy akár a természetes ősi módszereken alapuló gyógynövények teafű kúráiban, vagy megelőzésképpen dönthetsz a homoktövis mellett.

 

Miért is jó a homoktövis?

Sokunknál tavasszal jelentkeznek először a pollenallergia tünetei, így érdemes már sokkal korábban megalapozni immunrendszerünk védekezőképességét. Ugyanis minél erősebb, ellenállóbb szervezetünk immunrendszere, annál nagyobb az esély arra, hogy a tünetek mérséklődjenek. A legjobb immunerősítő vitamin a C-vitamin, ami legnagyobb mértékben a homoktövisben jelentkezik, tehát meghaladja a narancs, a kivi sőt még a citrom C-vitamin tartalmát is. A homoktövis további hatóanyaga közé tartozik az A-, B-, E-, P- és B-vitamin. Emellett flavonoidok, a különböző nyomelemek, ásványi anyagok és antioxidánsok is találhatók benne, melyek leginkább azért fontosak, mert a létrejött szabad gyököket képesek megkötni, ezáltal védik a sejteket és kifejtik immunerősítő hatásukat. A homoktövis azért is kiváló az allergia megelőzésére, enyhítésére, mert flavonoid tartalma gátolja a hisztamin termelését, ezáltal megfelelő védelmet nyújt.

Melyik homoktövis készítményt válasszam?

Bármelyik homoktövis terméket választhatod, azonban tudnod kell, hogy a legtöbb C-vitamint tartalmazó és legértékesebb homoktövis készítmény a velő és a magolaj. A velő tulajdonképpen a homoktövis bogyók húsa, mely kipréselve az összes értékes hatóanyagot tartalmazza. Napi adagja 1-3 evőkanálnyi. A homoktövis magolaj szintén gazdag beltartalommal rendelkezik, melyet a magokból hidegen sajtolva nyernek ki. Naponta 2-3 teáskanállal fogyasszuk.

 

Allergiásként miket ehetek?

Gondoltad volna, hogy a megfelelő étrend is sokat számít az allergia alakulásában? Pedig, igen! Kis odafigyeléssel ugyan, de diétával tovább javíthatunk a helyzeten. Mire figyeljünk tehát? A magas C-vitamin bevitel mellett ügyeljünk az E-vitamin, a cink és a szelén bevitelére. Minél több nyers zöldséget fogyasszunk, így például a különféle salátákat, paprikát, tököt, cukkinit, brokkolit és zöldbabot. Bogyós gyümölcsök közül kiváló antioxidáns hatással rendelkezik a homoktövis, a szeder, a málna. Fontos, hogy elkerüljük az alkoholt, a csokoládét, az előrecsomagolt élelmiszereket, így például a légmentesen zárt felvágottakat, a konzerveket stb. A lényeg, hogy friss alapanyagokat vásároljunk, és ha tehetjük, készítsük el mi az ételeket is, így biztosak lehetünk, hogy nem tartalmaz semmilyen allergént, vagy allergiára hajlamosító hozzávalót. Egyes sajtok, tejtermékek is hajlamosíthatják a szervezetet az allergiára, így azokkal is körültekintően bánjunk. Remek allergia megelőző a csalán, a zsálya, a kakukkfű és a zöld teák. A köhögési rohamokat is csökkenthetjük a diétával. Mégpedig olyan zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra van szükség, amelyek megfelelő magnézium tartalommal rendelkeznek. A homoktövisből hidegen sajtolt magolaj az allergia által kiváltott gyulladásos tüneteket képes csökkenteni. Erre még a különféle gyógyvizeket és lúgos vizeket is használhatjuk. A nyáron tomboló parlagfű szezon ideje alatt szenvedőknek ajánlatos kerülni a paradicsomot, a görög és sárgadinnyét, a sárgarépát és a banánt.